17教育网>>中考试卷

重庆市2017年中考英语试卷及答案B卷

2017-6-23 17教育网
1. March 22nd is World Water Day. It started in 1993. It not only makes us think about the importance of water, but also calls on (号召) us to    39    and protect water. Today, we’re facing terrible water problems. Among them, wastewater problem is especially   40   . And the subject of World Water Day in 2017 is “wastewater”.
What is wastewater? It is used water. Usually, wastewater comes from homes,  41   , hospitals and so on. It is produced by different kinds of activities, including washing the machines, taking showers and using the kitchen. The rain also   42    wastewater when it is running down the street during a storm. No matter where it comes from, this kind of water is sure to have   43  harmful in it.
___44___ must we treat (处理) wastewater? Wastewater has a big influence on our life. It causes both illness for us and pollution for the environment. We must care for our environment and our own    45    .
How can we treat wastewater? Different kinds of wastewater need different ways of treatment. Wastewater    46   homes can be reused. Then there will be   47   wastewater. Also, factory wastewater has to be cleaned   48   it goes back to nature.
39. A. drink         B. save        C. carry          D. watch
40. A. easy          B. popular     C. small          D. serious
41. A. factories       B. lakes       C. rivers          D. seas
42. A. gets back      B. hands in     C. changes into    D. picks up
43. A. nothing        B. something   C. nobody        D. somebody
44. A. What          B. Who       C. Why           D. How
45. A. work          B. interest     C. health          D. business
46. A. on            B. for         C. with           D. from
47, A. less           B. more       C. better          D. worse
48. A. and           B. whether     C. after           D. before
【短文大意】本文介绍污水的产生及对人的危害和处理,号召人们节约用水。考查学生对文章的整体综合理解能力和上下文逻辑推理的能力。
39. 【析】考查动词。根据大意介绍知道是节约和保护水资源,故选B。
40. 【析】考查形容词。从后一句污水是2017年的主题,因此知道是最严重的问题,故选D。
41. 【析】考查名词。从homes, hospitals知道是产生污水之地,因此是A,其它均不能。
42. 【析】考查动词短语,根据also知道是与前面相同的是下雨也产生污水,故选C。A是回来、收回,B是上交,D是拾起、支付、(开车)带人,均不合文意。
43. 【析】考查代词。污水是对人有伤害的,排除A和C,it是指污水,它里面应该是物质而不是人,故选B。
44. 【析】考查疑问词。根据后面的回答,均是原因,即为什么必须进行浅水处理?故选C。该句有主语和宾语,当然排除A和B。
45. 【析】考查名词。既然污水对人体与环境有危害,那么我们就应该关心环境与身体健康,故选C,其它均不合文意。
46. 【析】考查介词。家中的污水进行再次使用,故选D,这可以根据41空前知道答案。
47. 【析】考查形容词级。根据46题再次使用当然应该是减少了污水,故选A。
48. 【析】考查连词。工厂在排放污水前应该进行处理清洁,以减少对环境的污染,故选D。

2. All through the winter, the Esquimaux(爱斯基摩人) live in houses made of snow. These small houses are very clean and white when they are new. They can soon turn dirty, but pieces of fresh snow make them new again.
Sometimes the Esquimaux build their small houses with the wood that they find along the seaside. However, they aren’t always so lucky. When they can’t get wood, they use the snow. It is so cold that the snow becomes very hard, so the small houses are strong enough in the whole winter. The windows of these houses are not made of glass, but of ice.
When the warm weather comes, the houses become water slowly. The Esquimaux get wet as they l17教育网:www.17jiaoyu.comie in bed, and often catch a cold. They are glad to get away from the small snow houses and live in their tens during the summer.
49. The Esquimaux live in houses made of _______ all through the winter.
A. glass       B. snow       C. paper        D. grass
50. Sometimes the Esquimaux build their small houses with the wood that they find ______.
A. in the river       B. in the snow      C. along the seaside       D. in the mountains
51. The Esquimaux live in their tents when ________.
A. the snow houses are dirty     B. it is summer    C. theygetsome wood   D. it is spring
【短文大意】本文介绍爱斯基摩人的生活居住环境和条件。
49. 【析】细节题。根据第一段第一句的the Esquimaux(爱斯基摩人) live in houses made of snow得到答案B。
50. 【析】细节题。根据第二段的第一句得到答案C。
51. 【析】细节题。根据最后一段的最后句live in their tens during the summer得到答案B。
3.    Students in our school have a colorful school life. We have School Activity Week every year, On thewall of the teaching building are the posters from Grade 7, Grade 8 and Grade 9. Let’s go and have a look!


Be a Good Reader!
Time: 13:30-16:30, Apr. 10th
Place: Reading Hall
★Improve your reading skills and get new ways of reading.
★Learn more about nature.
★Increase your knowledge and make new friends.
For Free!
Grade Seven[来源:学§科§网]

 

Invite Your Father
to Join Us!
Time: 09:00-12:00, Apr. 12th
Place: Meeting Hall
★Join in the one-month “stop smoking” challenge
★Know about how to give up smoking
★Ask your father to join us!
For Health!
Grade Eight

 

Raise Money
for Children!
Time: 14:00-17:00, Apr. 14th
Place: School Playground
★Save 30% on everything.
★Come and buy pens, dictionary and other school things.
★Look forward to your coming.
For Children!
Grade Nine

52. We can see the posters on the ________.
A. desk       B. blackboard       C. wall         D. playground
53. The “stop smoking” challenge lasts ________.
A. one week      B. one month      C. on term      D. one year
54. When we take part in the activity on Apr. 10th, we can do the following activities expect _______.
A. buying school things        B. getting new ways of reading
C. improving reading skills     D. learning more about nature
55. If a pen in the shop is ten yuan, we can pay only ______ yuan for it in our school on Apr. 14th.
A. eight      B. seven      C. three     D. two

【短文大意】介绍三个年级在4月份各自开展的课外活动周。
52. 【析】细节题。根据前言介绍的On thewall of the teaching building are the posters from Grade 7, Grade 8 and Grade 9.得到答案C。
53. 【析】细节题。根据题干知道是八年级的活动,从中找到the one-month知道答案B。
54. 【析】信息归纳题。根据Apr. 10th知道是七年级活动,对照比较活动内容,知道A答案是九年级的内容,故答案是A。
55. 【析】简单计算题。根据pen知道是九年级活动,再根据Save 30%知道付款70%,因此计算得到7元,答案是B。
4. China has been famous around the world since ancient times. In the past, we had the Four Great Inventions. Nowadays, more inventions and creations have made China stronger and greater in the world.
17教育网:www.17jiaoyu.comOn May 5th, 2017, at Shanghai Pudong International Airport, China’s first large homemade jet airliner(喷气式客机), the C919, took off successfully for the first time. It has taken about ten years for the scientists and researchers to make this Chinese dream come true, It’s a pride of the whole nation. So far, more than 23 companies have already ordered 570 C919 planes from China. But we still have a long way to go before the C919 carries passengers by 2020. It also faces the challenge of competing with the Airbus A320 and the new Boeing B737.
17教育网:www.17jiaoyu.comWhat’s more, China is working on the new high-speed trains with the highest speed of 400 km/h. It will be ready by 2020. The new trains are expected to push area cooperation(合作) and create new business for China and foreign countries. Many countries, especially the ones in Central Asia, Southeast Asia, the Middle East and Eastern Europe, are planning to build high-speed rail lines or to improve their railways with the help of China. They’d like to get support in technology from China.
China has made great progress in both science and technology. And it makes a great contribution(贡献) to human, too. All of these are changing the daily life of Chinese people, even of the people around the world.
56. The C919 will have a competition with _______ and the new Boeing B737.
A. the Airbus A320     B. the Boeing B777   C. the Airbus A380   D. the Boeing B787
57. From the passage, we know that many countries in ______are planning to build high-speed rail lines or to improve their railways.
①Southeast Asia     ② North America     ④Eastern Europe
④Central Asia       ⑤South America     ⑥the Middle East
A. ①③④⑤        B. ①③④⑥     C. ②③④⑤   D. ②④⑤⑥
58. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Over 32 companies ordered 570 C919 planes from China.
B. Successfully, the C919 took off for the first time on May 5th, 2017.
C. Many countries in Central Asia help China build high-speed rail lines.
D. The high-speed trains with the speed of 400 km/h can carry more passengers.
59. The passage mainly wants to tell us _______.
A. the Chinese scientists are better at science and technology 17教育网:www.17jiaoyu.comthan before
B. the four Great Inventions makes China strong and great in the world
C. China has increased the international influence with its development
D. China has produced the new high-speed trains with the speed of 400 km/h
【短文大意】以航空和高铁为两例介绍中国现代科技技术在当前世界的地位和发展。
56. 【析】细节题。根据It also faces the challenge of competing with the Airbus A320 and the new Boeing B737.得答案A。
57. 【析】细节题,根据especially the ones in Central Asia, Southeast Asia, the Middle East and Eastern Europe, are planning to build high-speed rail lines or to improve their railways with the help of China.得答案B。
58. 【析】细节归纳题。根据more than 23 companies have already ordered 570 C919 planes from China.知道A不对;根据第二段第一句话知道B正确;根据57题知道C不对;根据第三段内容没有涉及高铁多装顾客,故D是错误的。
59. 【析】主旨题。选项A文章中没有涉及,错误;选项B是指过去而不是现在,根据第一段和最后一段,结合短文大意,判断是错误;选项C根据最后一段关键词science和technology及后面表述,知道它是正确的;选项D只是表述第三段的某一事实,不能概括全文,错误。

5. Could the students from less developed areas in central and western China get the same educational chances as those in big cities in the east? Could the children in poor rural (农村) areas develop as well as those in rich cities? Maybe the answers were “No” in the past. But now, China is trying to change the situation.
In order to help rural students grow taller and stronger, China’s Nutrition (营养) Improvement Program started in 2011. According to the program, a lot more money was spent improving students’ meals. More than 36 million students from 134,000 primary and junior high schools in poor rural areas have benefited from the program. They are provided with healthy food like eggs and milk from Monday to Friday at school. And the result of a survey shows that the students in those areas are much taller and stronger than before.
It is true that there were differences between less developed areas and 17教育网:www.17jiaoyu.comdeveloped areas in education before. Recently, The Guideline for Popularizing High School Education (2017-2020) has come out. According to the guideline, above 90% students from all over the country will go to high schools by 2020. What’s more, the schools in central and western areas will get more support to improve their education.
Students from rural and poor areas also get more chances to receive higher education. A special college program makes it possible for more students from those areas to go to key (重点的) colleges and universities. The number will be increased by 10% in 2017.
With the guideline and the programs, we can expect a fairer and more balanced (均衡的) education in the future.
60. The number of 134,000 in Paragraph 2 is the number of _______ in poor rural areas.
A. the key schools                      B. the poor students
C. the key colleges and universities         D. the primary and junior high schools
61. T17教育网:www.17jiaoyu.comhe underlined word “benefited” in Paragraph 2 means _______ in Chinese.
A. 逃离       B. 获益        C. 受害         D. 赚钱
62. If we put the passage into three parts, which of the following is the best?
(=Para.(自然段) 1   ‚=Para. 2  ƒ=Para. 3   „=Para. 4  …=Para. 5)
A. ‚;ƒ„;…      B. ;‚ƒ;„…   C. ;‚ƒ„;…   D. ‚;ƒ;„…
63. After reading the passage, we can infer(推断) that ________.
A. Liu Xi, a student from Chongqing, can go to any high school if she wants to
B. Li Mei, a student from a western rural school, can get a bag of milk every day
C. Hu Jia, a 12-year-old rural student, will more easily receive high school education
D. Han Lei, a student from Beijing, will have few chances to go to key universities
【短文大意】介绍中国不发达地区,即中部和西部学生在教育及营养方面得到关注,特别是普及高中教育
60. 【析】细节题。根据More than 36 million students from 134,000 primary an17教育网:www.17jiaoyu.comd junior high schools得到答案D。
61. 【析】词义猜测题。根据后面的They are provided with healthy food like eggs and milk from Monday to Friday at school.这些食物给学生,那当然应该是学生得到了实惠,故只有B才符合文意,其它均与此无关。
62. 【析】分析归纳题。第一段提出问题,第二段举例说明第一段的观点,第三段再举例当前新的政策,第四段进一步解释第三段政策带来的好处,第五段发表作者的希望。因此这应该是一篇总分总结构的文章,即第一段为第一部分,第二、三、四为第二部分,最后为第三部分,故答案是C。
63. 【析】推断题。选项A根据above 90% students from all over the country will go to high schools by 2020知道是可以上高中的机会,而不是随意想上自己想上的学校;选项B根据第二段知道是已经存在的事实了,而不是推断可能要发生的事,故错误;选项C根据第三段内容可知普及高中17教育网:www.17jiaoyu.com当然上学机会更多,故正确;选项D的地区文章中没有涉及,Beijing不属于农村和西部地区,故错误。

6.


A. You’d better take a bus.
B. Why do you go there?
C. You know, I want to lose my weight.
D. But I don’t know the way there.
E. It’s a wonderful one.
F. Where do you usually do sports?
G. It’s between a bank and a theater.

A: Hello, Tony. What are you busy doing these days?
B: I’m busy exercising.     64    
A: What for? You’re in good health.
17教育网:www.17jiaoyu.comB: Thank you. But I want to be much fitter.
A:    65    
B: At Sunshine Sports Center. I’m a VIP of it.
A: Wow, cool! I’d like to exercise there, too.   66  
B: Don’t worry. I can help you.
A: Is it far from here?
B: Yes. It’s about three kilometers from here.   67  
A: Which bus should I take?
B: You need to take Bus No. 3 to Binjiang Road, and walk along that road to the end. Then you can see Sunshine Sports Center on your left.    68 17教育网:www.17jiaoyu.com It’s easy to find it.
A: Thank you very much.
B: My pleasure.

【对话大意】关于健康锻炼的话题,内容涉及事件、地点和去的方式等。
64.【析】根据答语你很健康了,为什么还要……?采用排除法,B和E不符合答语,那只有C正确,即为什么还减肥呢,你不是很健康吗?表示不理解。
65.【析】根据答语是地方,显然上一句应该是询问地方,只有F符合。
66.【析】根据Is it far from here?和乘公交车可知A不知道那个地方,因此应该是D符合。
67.【析】根据答语乘哪班公交车,知道是谈论乘车方面的问题,因此答案A适合。
68.【析】根据前后句知道是介绍方位,那么只有G才表示方位。

7. May 31, 2017
Jaden is a six-year-old boy. He experienced the unlucky things of life twice. First he lost his dad when he was four and his mom died unexpectedly in her sleep last month. Jaden’s heart was broken. His parents’ death hit him a lot.
But things always go towards a good side. A few weeks later, Jaden told his aunt that he was tired of seeing everyone sad all the time. He’d like to see more smiles around him. He hoped that the number of the smiles could reach 100.
Then he asked his aunt to buy him some little toys and take him to the center of the city. “I’m trying to make people smile,” said Jaden. At first, he was not sure if the people passing by would like to receive his toys. In fact, he was always successful and got close to his dream step by step, because no one could refuse such a little boy’s giving and expecting.
“I’m keeping a count of 100 smiles,” said Jaden. When asked if he could make it, he answered, “I think I can.”
Reported by Barbara

69. Did Jaden lose his parents?
________________________________________________________________
70. How many smiles did Jaden hope to get?
__________________________________________________________________
71. What did Jaden do to cheer himself up in the center of the city?
___________________________________________________________________
72. Do you think Jaden’s way was good to deal with his problem? Why or why not?
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________

【短文大意】介绍小作者给予别人物品,希望以此来让他们微笑快乐。
69`【析】细节题。根据His parents’ death hit him a lot.知道父母双亡,与事实相符应该回答yes。即Yes. /Yes, he did。
70`【析】根据He hoped that the number of the smiles could reach 100.或者最后一段的I’m keeping a count of 100 smiles得到答案是100.或One hundred。
71`【析】根据第三段内容进行归纳概括答案,在市中心做的事是赠送玩具给路人从而得到微笑。故答案为:He gave the toys to the people passing by and get smiles from them. Or He gave the toys to the people passing by to make them happy.
72`【析】根据文章内容发表自己观点,同时还表达出支持自己观点的理由。可以是同意也可以不同意。故答案可能是:Yes /I think so. Because smiles from others could cheer him up. Or No /I don’t think so. Because I think the only way to cheer up us changing oneself. Or I think that ….只要言之有理,语言表达正确,无语法和词汇错误即可。
8. 73. We are going to have a school trip after the exam. (改为否定句)
We _______  _______ going to have a school trip after the exam.
74. Li Hua usually goes to the library after school. (对划线部分提问)
_________  _______ Li Hua usually do after school?
75. My classmates walked to Three Gorges Museum yesterday. (改为同义句)
My classmates went to Three Gorges Museum ________  ________ yesterday.
76. 我们应该思考怎么把中国文化介绍给全世界。(完成译句)
We should think about _______  ________ introduce Chinese culture to the world.
77. 我对很多学科都感兴趣,例如音乐,英语和历史。(完成译句)
I am interested in many subjects _________  ________ music, English and history.
73.【析】当有be动词时,否定句直接在be后加not,因此答案应该是are not,注意考生没看见后面动词going,结果缩写为aren’t。
74. 【析】划线部分是谓语和宾语,因此疑问词应该是What … do,再根据主语Li Hua是三人称单数的一般现在时,故助动词应该是does,做题时注意关键词goes确定时态。
75. 【析】同义句动词walked没有了,显然是解释它,那就为go…on foot,动词已经给出went,那只剩17教育网:www.17jiaoyu.com下on foot,注意有的同学把短语foot写成了复数feet,这是错误的。
76.【析】根据汉语和英语提示,知道缺少了英语的怎么(how),结合句子中的introduce是动词原形,那它前面只能是情态动词或不定式才行,又缺少疑问词,那只能是疑问词+不定式的结构才正确,故答案为how to。
77. 【析】根据汉语和英语提示,知道缺少例如这个短语,那么有for example(=for instance)和such as (=like)后接具体内容,它们的区别是for example强调“举例”说明,而且一般只举同类人或物中的一个作为插入语,且用逗号隔开,可置于句首、句中或句末。而such as用来“罗列”同类人或物中的几个例子,可置于被列举的事物与前面的名词之间,但其后边不能用逗号。因此本题答案只能是such as,for example是错误的。

9. Sometimes we are used to drawing a quick conclusion(结论), But is it right or not? My little son gave me a ____78___.
One day, I took my five-year-old son to go out for a walk after dinner. On the way, we saw an old woman selling fruits. I didn’t take enough money with me. ___79____ my son liked eating fruit very much, I could buy only two pears and gave them to him.
The little boy held the pears in his hands. I asked him if he could share one ___80____ me. On hearing this, he quickly took a bite(咬) from one pear, and the ___81___.
I was quite surprised. I ___82___ myself what mistakes I had made in educating my son so that he acted in such a greedy(贪婪) way. I was lost in thought. Perhaps I was just ___83____ too much. My son was too young to know about sharing and giving.
Suddenly, my son gave me the pear in his right hand and said, “Mom, you have this one. This one is much sweeter.” Then I knew why my little son took a bite from ___84___ pear.
From then on, I always tell myself not to reach a conclusion too ___85___. Try to spend some more time in understanding things better.
【短文大意】介绍我们对待人与事不能从表面现象马上给出相应的结论。
78.【析】考查名词。根据下文作者以对待儿子吃梨一事开始作出的判断与最后儿子的话来说明误解了儿子的行为,这件事给了作者一个教训即lesson。这个词多数学生不知此意思,只知有功课之意,不易填出。
79.【析】考查连词。根据后一句意思应该是虽然儿子喜欢吃梨,但我只能买两个梨给他,故填Although或Though。
80.【析】考查介词。根据意思是和某人分享某物应该是share sth with sb的固定搭配。
81.【析】根据前面I could buy only two pears,再由吃了one,又吃the other,即两者时,一个……另一个。
82.【析】根据后面作者反思自己对孩子的教育是否出现问题,即自问应该填asked或questioned。此填学生易想到此答案。
83.【析】首先根据结构知道应该填一个动词的-ing(进行时态)或-ed(被动语态),再由前后句意思,此句应该是一个主动句,那排除被动,只能填一个现在分词,其意思应该是作者考虑太多或担心得太多,从后一句知道原因是孩子太小而无法理解分享与给予。故填thinking /considering或worrying。
84.【析】根据前面第81空知道作者终于知道儿子为什么要吃两个梨的原因了,但pear是单数,不能填two或both,能表示两者都同时还接单数只能是each才正确,而either只表示其中一个,但81空是吃两个,不正确,every表示三者或以上,数量错误,也不正确。
85.【析】最后一段与首段的we are used to drawing a quick conclusion意思相照应,再次证明自己的观点就是不能过早或过快下结论,故此空缺少一个副词,那么应该填quickly( =fast)或early。

10. 在我们成长的道路,朋友是不可或缺的那道风景。在相知相伴的岁月里,留下了多少美好的故事和难忘的回忆! 某英语报社以“A Story Between My Friend and Me”为题开展征文活动,请你按要求用英语写一篇文章参赛。
要求:
1. 故事必须原创;
2. 80-120词,开头已给出,不计入总词数;
3. 文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。
参考要点:
1. 分享故事(起因,经过,结果……);
2. 表达感受(幸福,感动,思考……);
3.  ……
A Story Between My Friend and Me
There is always something unforgettable in my life, especially the story between my friend and me. _____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【析】根据题目要求知道应该写一篇记叙文,同时必须完成相应的要点内容,作文的关键是回忆,因此它的基准时态应该以过去时态为主,即一、二要点,而第三点发表自己对朋友的看法或观点,应该用一般现在时来叙述。
可能用到的句型或短语:help sb with sth, feel /be worried about, with one’s help, fall behind…,可能的连词:so, then, when, not …any more, no matter what…,可能用到宾语从句、时间状语从句、条件状语从句或比较状语从句和定语从句。
Possible version:
There is always something unforgettable in my life, especially the story between my friend and me. One thing happened in the past had a deep influence on me.
Here is the story. On a rainy day, I suddenly fell down and hurt myself badly. My left leg was broken. So I had to stay in hospital for about one month and I was worried about my study. Then my friend Mingming came to see me. When he knew about that, he said he could help me with my study.  On hearing this, I didn’t feel worried any more. From that day on, he taught me every day. I was so moved. I didn’t fall behind the other students with Mingming’s help. I thanked him a lot.
In my opinion, friends are very important in our life. No matter what happen, true friends will always be friends.

相关文章:
[英语]文章推荐
  • 此栏目下没有推荐试卷
  • 触屏版 | 电脑版
    @2017 17jiaoyu.com 版权所有
    备案号: 浙ICP备12027545号-2